5 NAJVEĆIH ZABLUDA O HRANI: Prenose se uglavnom usmenom predajom…

hrana-bp-700

Zbog nedostatka vremena ili pak nedovoljne zainteresiranosti za adekvatno informiranje ljudi nerijetko žive u skladu sa zabludama.

Zablude se prenose usmenom predajom i nije ih nimalo jednostavno iskorijeniti. Ovdje je opisano pet najčešćih od velikog broja zabluda o hrani:

1. zabluda: Začinjena hrana izaziva pojavu čira

Pojava ulkusa, poznatijeg kao čir, nerijetko se smatra posljedicom stresa, ili pak konzumacije začinjene hrane.

Međutim, činjenica je kako je 90 % svih slučajeva pojave ulkusa povezano s bakterijom Helicobacter pylori.

Navedena pojava ne liječi se smanjenjem unosa začina u organizam, već unosom antibiotika.

Genetska predispozicija glavna je karika o kojoj ovisi hoće li se kod neke osobe pojaviti ulkus iz razloga što je bakterija Helicobacter pylori prisutna u organizmu kod većine ljudi.

Izbijanje ulkusa eventualno može potaknuti pušenje, konzumacija kave i alkoholnih pića.

2. zabluda: Smrznuti jogurt je zdrava hrana

Smrznuti jogurt ne sadrži istu količinu aktivnih kultura kao klasični jogurt, odnosno njegova je kvaliteta sastava uobičajeno značajno smanjena u odnosu na klasični jogurt.

Nadalje, iako smrznuti jogurt u odnosu na sladoled možda i sadrži manje masnoća, on uobičajeno sadrži velike količine rafiniranog šećera.

3. zabluda: Sok od voća bolji je izbor za konzumaciju u odnosu na cjelovito voće

U posljednje vrijeme pojavio se trend konzumacije voća u obliku napitaka.

Potražnja za sokovnicima znatno je porasla.

Sok od voća ne sadrži vlakna koja blagotvorno djeluju na probavu, a također i ne stvara osjećaj sitosti jednako kao cjelovito voće.

Nadalje, konzumacijom skova možda nećete primijetiti koliko ste kalorija unijeli u svoj organizam. Samo jedna čaša soka od naranča sadrži 115, a jedna čaša soka od jabuka 110 kcal.

4. zabluda: Sendviči debljaju, a salate su dijetalna hrana

Ova tvrdnja može biti ispravna u slučaju da je sendvič sačinjen od masnih mesnih i mliječnih prerađevina te raznih dodataka koji sadrže šećere i masti te da je salata začinjena, na primjer, s limunovim skokom te s malo maslinovog ulja. Nažalost, navedeno nerijetko nije slučaj.

Pripremljene salate u trgovinama i restoranima nerijetko sadrže velike količine nezdravih i visokokaloričnih umaka te velike količine masnih sireva. Ukoliko naiđete na takvu salatu, radije se odlučite za konzumaciju nemasne salame i kruha sačinjenog od cjelovitih zrna žitarica.

5. zabluda: Sve što je “prirodno” je i zdravo

Iako pojmovi priroda i zdravlje često predstavljaju dvije strane iste medalje, to ne mora uvijek i biti tako.

U nekoj “prirodnoj” hrani čak su prisutni i jaki karcinogeni poput aflatoksina, plijesni koju uobičajeno nalazimo u kikirikiju.

Iako će, u većini slučajeva, naš organizam uništi karcinogene prije nego prouzrokuju štetu, prilikom izbora hrane budite vrlo oprezni te gledajte da one nudi više od same oznake “prirodno”.

Izvor: Index.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)