AKO NE VOLITE MLIJEKO: Ovih 10 namirnica će pomoći da vaš organizam ne ostane bez kalcija

kalcij-ilustracija

Svi smo čuli da je kalcij važan jer je riječ o mineralu koji izgrađuje jake i zdrave kosti i zube, te pomaže pri kontrakciji krvnih žila i funkciji mišića, presudno je važan za grušanje krvi i prijenos živčanih impulsa, a osobitu “popularnost” stekao je u vezi s osteoporozom.

Ukratko, kalcij je mineral bez kojeg ljudski organizam ne može normalno funkcionirati, njegov nedostatak uzrok je brojnih zdravstvenih problema.

Poznato je da je mlijeko najbolji izvor kalcija – u jednoj čaša mlijeka ima ga oko 300 mg, preporučena dnevna doza za odrasle je 1.000 mg. Problem je što mnogi ljudi, pogotovo odrasli, ne vole mlijeko ili im ga organizam ne podnosi. Srećom, osim mlijeka i mliječnih proizvoda, postoji još čitav niz namirnica bogatih kalcijem.

Ovdje donosimo pregled, i prijedlog, 10 namirnica koje vam mogu osigurati dovoljnu količinu kalcija u organizmu:

Srdele
Pojedete li 100 g srdela u maslinovom ulju, u organizam ćete unijeti 350 mg kalcija.

Bademi
Šaka badema, otprilike 30 g, sadržava 80 mg kalcija što bademe čini vrlo zdravim međuobrokom. Naravno, budući da su bademi vrlo kalorični, treba pripaziti na količinu.

Sjemenke suncokreta
30 grama suncokretovih sjemenki sadrži 50 mg kalcija.

Bijeli grah
Šaka i pol bijelog graha ima 100 mg kalcija, a i druge su vrste graha bogate tim mineralom.

Brokula
Osim što je vrlo brzo gotova, brokula je i jako dobar izvor kalcija: četiri do pet cvatova brokule sadržavaju čak 180 mg kalcija.

Losos
Losos ima najviši udio kalcija ako se konzumira konzerviran (181 mg), no i filet svježeg lososa sadržava otprilike 30 mg kalcija.

Naranče
Prva će vam asocijacija na njih biti vitamin C, ali također su bogate kalcijem – jedna naranča sadržava otprilike 60 mg kalcija.

Rikula
Kad sljedeći put budete pravili salatu, toplo preporučamo da birate rikulu. Jedna šaka te gorkaste salate sadržava 125 mg kalcija, a napravite li si pun tanjur rikule, u organizam ćete unijeti i do 400 mg kalcija.

Suhe smokve
Samo dvije suhe smokve pružit će vam 55 mg kalcija, a osim toga bogate su i vlaknima i željezom.

Zobene pahuljice
Zobene pahuljice izvrsno su rješenje za doručak – jedna šalica ovih žitarica u sebi sadržava 100 do 150 mg kalcija. Ako vam zobena kaša nije omiljeno rješenje, dodajte malo zobi u salatu ili jogurt

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)