Home Kolači CIMET ZVJEZDICE: Mirisni božićni kolačići po tradicionalnom njemačkom receptu

CIMET ZVJEZDICE: Mirisni božićni kolačići po tradicionalnom njemačkom receptu

6225

CIMET ZVJEZDICE: Mirisni božićni kolačići po tradicionalnom njemačkom receptu

Cimet zvjezdice (Zimtsterne) su tradicionalni njemački božićni keksi koji se pripremaju širom Europe, pa i u našim krajevima. Poznati su i pod nazivom božićne zvijezde, no kako god ih zvali oni su nezaobilazni dio pladnja s božićnim kolačima.

Sastojci:

  ▪ 350 g mljevenih badema ili lješnjaka
  ▪ 50 g brašna
  ▪ 3 bjelanjaka
  ▪ 250 g šećera u prahu
  ▪ 1 vanilin šećer
  ▪ 2 žlice mljevenog cimeta
  ▪ 1 žličica arome ruma

Priprema

1. Uz dodatak malo soli istucite bjelanjke u čvrsti snijeg. Dvije žlice smjese od bjelanjaka odvojite za dekoraciju zvjezdica i ostavite sa strane
2. U čvrsti snijeg od bjelanjaka dodajite šećer i vanilin šećeri rum i miješajte miskerom najmanjom brzinom. Potom dodjate brašno i otprilike 3/4 mljevenih badema i miješajte lagano žlicom dok ne dobijete kompaktnu smjesu. Tijesto će biti ljepljivo.
3. Radnu površinu pospite mješavinom preostalih badema i šećerom u prahu i razvaljajte tijesto na debljinu od 0,8 – 1 cm. Kako se tijesto ne bi lijepilo i odozgo ga prilikom rastanjivanja posipajte preostalim bademima.
4. Kalupima u obliku zvjezdica izrezujte zvjezdice i stavljajte ih na lim obložen papirom za pečenje. Zvjezdice premažite snijegom od bjelanjka kojeg ste na početku odvojili.
5. Na temperaturi od 140 °C lagano isušite zvjezdice ( 20-ak minuta).
6. Zvjezdice moraju pri vađenju iz pećnice biti još malo mekane s donje strane. Zajedno s papirom za pečenje povucite pečene zvjezdice na rešetku za kolače i ostavite da se ohlade.

Foto: motorolka / Yayimages