HRANA OD KOJE SE BOLJE SPAVA: Šest namirnica za kvalitetniji noćni odmor

HRANA OD KOJE SE BOLJE SPAVA: Šest namirnica za kvalitetniji noćni odmor

Mnoge namirnice sadrže u sebi tvari koje pozitivno djeluju na ugodan san. Postoji hrana koja se ne preporučuje jesti u večernjim terminima, a ima i one koja je odlična za još bolji noćni odmor, objavio je portal Net.hr.

Važna napomena: Nemojte jesti neposredno prije odlaska u krevet.

Orasi

Orasi su dobar izvor triptofana. Triptofan je aminokiselina koja se u tijelu transformira u neurotransmiter serotonin, hormon neophodan za dobar san. Osim toga jedno je istraživanje pokazalo da orasi sadrže vlastiti izvor melatonina, koji može pomoći da brže zaspite.

Bademi

Bademi su bogati magnezijem, mineralom potrebnim za kvalitetan san. neka su istraživanja pokazala da osobe s nižom razinom magnezija otežano spavaju.

Sir i krekeri

Neki vjeruju da šalica toplog mlijeka može pomoći za bolji san, ali istina je da je zapravo svaki mliječni proizvod dobar za kvalitetan san. Kalcij, koji se nalazi u siru, jogurtu, mlijeku…, olakšava korištenje triptofana.

Zelena salata

Ako za večeru jedete zelenu salatu ona može pomoći da ugodnije spavate jer sadrži laktucin – supstancu koja pomaže pri opuštanju i izrazito mirnom i lakom snu.

Tuna

Riba kao što je tuna i losos bogat su izvor vitamina B6 koje je tijelu potrebno kako bi proizvelo melatonin i serotonin. Ostale namirnice bogate vitaminom B6 su sirovi češnjak i pistacija.

Čaj od kamilice

Čaj od kamilice ima umirujuća svojstva i odličan je izbor prije spavanja. Ona je vrlo dobar lijek za smirenje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)