Home Zdrava prehrana NAMIRNICE: Jedite grah, slanutak i leću, imat ćete NIZAK TLAK I ZDRAVO...

NAMIRNICE: Jedite grah, slanutak i leću, imat ćete NIZAK TLAK I ZDRAVO SRCE

636

grah-bp-700

Ako često konzumirate mahunarke – grah, slanutak (leblebiju) i leću, imat ćete nizak krvni tlak i zdravo srce, pokazala je najnovija kanadska studija.

Bolujete li od dijabetesa tipa 2 ili ste intolerantni na glukozu, mahunarke poput graha mogu spasiti život otkrili su znanstvenici sa sveučilišta u Torontu. Oni tvrde da mahunarke mogu smanjiti rizik od srčanih bolesti i učinkovito kontrolirati razinu šećera u krvi.

David Jenkins i njegova ekipa testirali su učinke namirnica iz skupine mahunarki na više od 120 ispitanika oboljelih od dijabetesa tipa 2. Konzumacija mahunarki pokazala se izvrsnim rješenjem u niskoglikemijskoj dijeti i snižavanju krvnog tlaka, piše Večernji list

Objašnjenje je jednostavno: Razgradnja mahunarki sprečavala je prebrz rast razine glukoze u krvi nakon obroka.

Grah osim svega navedenog smanjuje apetit jer se sporo razgrađuje u probavi što dugo daje osjećaj sitosti, a zbog sporog rasta razine glukoze u krvi pomaže i u mršavljenju.

Jedna prijašnja studija provedena na 16.000 ispitanika iz SAD-a, Europe i Japana u razdoblju od 25 godina otkrila je da se konzumiranjem mahunarki rizik oboljenja od srčanih bolesti smanjio za nevjerojatnih 82 posto.

Tome pridonosi bogatstvo folata u grahu koji reduciraju aminokiselinu homocistein. Povišene razine homocisteina rizični su faktor za srčani, moždani udar i bolesti perifernih krvnih žila, a otkrivene su kod 20 do 40 posto pacijenata sa srčanim bolestima.

Zanimljivo, grah ima povoljne učinke i na mentalno zdravlje zbog vitamina tiamina koji sudjeluje u proizvodnji energije i sintezi acetilkolina, neurotransmitera za pamćenje. Njegov nedostatak povezan je s mentalnim bolestima u starosti kao što su senilnost i Alzheimerova bolest.

Izvor: Dobarsavjet.info