Home Zdrava prehrana NEDOSTATAK MAGNEZIJA – 10 NAJČEŠĆIH ZNAKOVA: Evo koja je hrana dobar izvor...

NEDOSTATAK MAGNEZIJA – 10 NAJČEŠĆIH ZNAKOVA: Evo koja je hrana dobar izvor ovog minerala…

209

bademi-spinat-banane-voda-2

Svakome od nas je potreban magnezij, mineral koji je vrlo važan za ljudsko tijelo jer učestvuje u više od 300 metaboličkih procesa u tijelu.

Magnezij je osmi najčešći mineral na Zemlji, a treći najčešći u morskoj vodi. Više je samo natrija. Za nas je najvažniji podatak da je magnezij četvrti najčešći mineral u ljudskom tijelu. Najviše ga ima u kostima i zubima (oko 60-65%), a ostatak je u mišićnom tkivu i ćelijama, te u krvi.

Uloga magnezija u ljudskom tijelu je velika. Pomaže unaprijediti metaboličke procese, uključujući oslobađanje energije iz hrane i njegovog prenosa kroz tijelo, te učestvuje u stvaranju proteina. Bez toga metabolizam ugljikohidrata, proteina i masti ne bi bio moguć.

Također svaka ćelija u ljudskom tijelu treba odgovarajuću količinu magnezija, jer inače njihovo djelovanje slabi. Magnezij djeluje zajedno s kalcijem za kontrolu električnog impulsa u ćeliji.

Koncentracija magnezija u zdravim ćelijama je mnogo veća od kalcija, a taj odnos je vrlo važan. Njihova međusobna ravnoteža i djelovanje su važni kako bi se spriječilo nakupljanje kalcija u ćelijama, koje može dovesti do razdražljivosti, oslabljenog djelovanja ćelija ili njihovog odumiranja.

Nedostatak magnezija-simptomi

Nedostatak magnezija između ostalog uzrokuje:

  – glavobolju
  – migrenu
  – umor
  – vrtoglavicu
  – pospanost
  – nervozu
  – razdražljivost
  – bolove u mišićima
  – grčenje mišića
  – gubitak apetita

Budući da tijelo nedostatak magnezija nadomješta tako da ga crpi iz kostiju, duži nedostatak magnezija može biti vrlo opasan.

Osigurajte dovoljno magnezija

Tijelo ne može samo stvoriti magnezij, pa ga je potrebno unijeti kroz svakodnevnu hranu i piće. Dnevne potrebe magnezija odraslog čovjeka su 300-400 mg, a možemo ih zadovoljiti tako da svakodnevno pijemo 3-4 dcl prirodne mineralne vode koja sadrži magnezij. Tokom trudnoće, dojenja i tokom perioda intenzivnog rasta, potrebe za magnezijem se veće. Više magnezija je potrebno i sportistima te ljudima sa bolesnim srcem.

Nedostatak magnezija se može pojaviti i zbog određenih fizioloških stanja kao proljev, povraćanje, upotreba laksativa, dijabetes i problemi sa štitnjačom.

Hrana koja je dobar izvor magnezija:

  – zeleno lisnato povrće (špinat, blitva)
  – orašasti plodovi (bademi, sezam, brazilski oraščići, orasi)
  – sjemenke bundeve
  – suncokretove sjemenke
  – paprika
  – smokve
  – banane

Kod većeg nedostatka magnezija, stručnjaci preporučuju dodatke prehrani.

Izvor: Kiwi.hr