Home Kolači PAUNOVO OKO: Izdašan i kremast kolač sa sočnim čokoladnim omotačem

PAUNOVO OKO: Izdašan i kremast kolač sa sočnim čokoladnim omotačem

4848

Paunovo oko

Mislim već na požutjelim stranicama tekica naših dragih mama, baka, teta… imaju ovaj recept. Ako ste na njega zaboravili ili vam se ne tražiti ga, evo recepta za fini, izdašan i kremast kolač – paunovo oko.

Sastojci:

  Biskvit:
  ▪ 6 žumanaca
  ▪ 180 g smeđeg šećera
  ▪ 1 paketić bourbon vanilije
  ▪ 30 g tamnog, gorkog kakaa
  ▪ 50 g tamne čokolade (80% kakaa)
  ▪ 30 g oštrog brašna
  ▪ 1 paketić praška za pecivo
  ▪ 1 poveći čep šljivovice
  ▪ 7 bjelanaca – snijeg

  Osnovna krema:
  ▪ 250 ml mlijeka
  ▪ 100 ml vrhnja za kuhanje
  ▪ 1 žumance
  ▪ 1 jaje
  ▪ 30 g oštrog brašna
  ▪ 40 g škroba tapioke
  ▪ 30 g šećera

  Dodaci:
  ▪ 200 g maslaca
  ▪ 50 g šećera u prahu
  ▪ 100 g čokolade za kuhanje
  ▪ 3 žlice amaretta
  ▪ 100 g bijele čokolade
  ▪ 1 paketić bourbon vanilije

  Priprema:

  1. Pjenasto izmiksati žumanca sa šećerom i bourbon vanilijom. Umiksati istopljenu čokoladu, fino prosijano brašno s kakaom i praškom za pecivo, dooobro izmiksati. Dodati rakiju.
  2. Istući čvrst snijeg od bjelanaca, zatim oduzeti 3 žlice snijega i izmiksati kako bi se “olakšala” smjesa za biskvit, a potom ostatak snijega lagano špatulicom umiješati u smjesu. Neka se vide sitni komadići snijega.
  3. Razmazati smjesu u veći lim (otprilike 31×32 cm) obložen papirom za pečenje. Čut će se nešto poput laganog šuma valova.
  4. Peći na 170 °C cca 20-25 minuta. Ohladiti biskvit, preokrenuti na podlogu, pažljivo odvojiti papir, potom ga umotati u vlažnu kuhinjsku krpu (ne pretjerivati s omekšivačem za rublje, jer bi kolač mogao poprimiti njegov miris!).
  5. Skuhati gustu kremu od navedenih sastojaka, podijeliti u dvije posude, prekriti površinu kreme (ne ivice posuda!) prozirnom folijom, ohladiti.
  6. Pjenasto istući maslac sa šećerom u prahu, podijeliti na dva djela i umiksati u kreme.
  7. U jednu polovicu kreme dodati istopljenu čokoladu za kuhanje i amaretto, u drugu polovicu istopljenu bijelu čokoladu i bourbon vaniliju.
  8. Biskvit premazati svijetlom kremom i staviti u hladnjak na cca 30 minuta da se stisne. Potom premazati tamnom kremom i vratiti u hladnjak na još pola sata. Pošto su kreme mekane dok se mažu, ovako je kasnije lakše rolati.
  9. Urolati u roladu!
  10. Dobro rashladiti i uživati.

  Izvor: VioletLove/coolinarika.com