Home Zdrava prehrana SIROVO POVRĆE NIJE UVIJEK NAJBOLJE: Neke vrste zdravije je jesti kuhane!

SIROVO POVRĆE NIJE UVIJEK NAJBOLJE: Neke vrste zdravije je jesti kuhane!

941

SIROVO POVRĆE NIJE UVIJEK NAJBOLJE:  Ovih pet namirnica zdravije je jesti kuhane!

Voće i povrće većinom je zdravije sirovo nego kuhano. No kod nekog povrća kuhanjem se razbija tvrda stanična struktura, što olakšava apsorpciju hranjivih tvari.

Naravno, morate ga kuhati na pravilan način – na umjereno jakoj vatri i ne predugo.Primjerice, kuhani kelj zdraviji je od sirovog, no ako ga pržite u dubokom ulju, bolje se držati onog svježeg, objavio je Net.hr.

1. Špinat

Iz kuhanog špinata tijelo će lakše izvući sve hranjive tvari, poput kalcija, željeza, magnezija, luteina, te antioksidanse, poput beta-karotena. Količina kalcija se utrostručuje ako je špinat kuhan.

2. Kelj
Svježi kelj je teže probaviti od kuhanog. No, također je i manje hranjiv. Kod kuhanog se povećavaju razine vitamina A i K, kao i vlakana.

3. Gljive
Kuhane gljive nisu samo zdravije, nego i sigurnije. Postoje neke vrste gljiva koje se mogu jesti samo termički obrađene, a čak i one koje se mogu služiti sirove, poput šampinjona, tijelo teško probavlja. Gljive imaju vrlo tvrdu staničnu strukturu, pa kuhanje čini čuda po pitanju izvlačenja hranjivih tvari, lakše probavljivosti i ubijanja toksina koje mogu sadržavati.

4. Rajčice
Kuhanjem rajčica povećava se količina likopena. Sirove rajčice, s druge strane, otpuštaju samo četiri posto tog antioksidansa, koji je povezan s nižim rizikom od srčanih bolesti i raka.

5. Mrkva
Možda nećete vidjeti u mraku, ali mrkva će vam svakako popraviti vid zahvaljujući visokim razinama beta-karotena, antioksidansa koji tijelo pretvara u vitamin A. Sirove mrkve i beta-karoten tijelo ponekad teško probavlja. No kuhanje razbija tvrdoću povrća i tako povećava njegovu hranjivu vrijednost.