Home Deserti TUFAHIJE: Omiljeni desert bosanske kuhinje, sočan i ukusan

TUFAHIJE: Omiljeni desert bosanske kuhinje, sočan i ukusan

1751

TUFAHIJE: Omiljeni desert bosanske kuhinje, sočan i ukusan

Tufahije su orjentalna slastica od jabuka, poznata i omiljena i kod nas. Poslužuju se hladne uz dodatak šlag kreme. Ovako pripremljene tufahije, biti će čvrste i sočne.

Sastojci:

  ▪ 6 jabuka srednje veličine

  Za nadjev:
  ▪ 125 g mljevenih oraha
  ▪ 1/2 žličice cimeta
  ▪ 1 žlica šećera u prahu

  Za slatki preljev (agdu):
  ▪ 500 g šećera
  ▪ 700 ml vode
  ▪ 1 vanilin šećer
  ▪ 1 cijeđeni limun

  Za dekoraciju:
  ▪ 1 šlag krema

Priprema:

1. Priprema šećernog preljeva (agde): U dublji uži lonac stavite polovicu šećera i kratko karamelizirajte (rastopite uz miješanje da dobije boju karamela). Nakon toga dodajte vodu, ostatak šećera, vanilin šećer i cijeđeni sok od limuna, miješajte dok se šećer ne rastopi i ostavite da se lagano kuha nekoliko minuta.
2. Ogulite jabuke i alatom za dubljenje izdubite sredinu. Izdubljene jabuke poredajte u lonac s agdom, poklopite i stavite da kuhaju na laganoj temperaturi nekoliko minuta. Vode na smije jako kipjeti, samo toliko da lagano struji oko jabuka. Potom jabuke pažljivo okrenite kako bi se i druga strana skuhala u šećernom sirupu. Ukupno se jabuke trebaju kuhati 10-ak minuta. Vrijeme kuhanja ovisi o sorti jabuka i njihovoj veličini, ali pazite da se jabuke ne prekuhaju jer će se onda raspadati.
3. Pripremite nadjev od oraha. Pomiješajte mljevene orahe, šećer, cimet i u to stavite nekoliko žlica agdje u kojoj se jabuke kuhaju. Dobro izmiješajte dok ne dobijete konzistenciju guste kreme.
4. Kuhane jabuke pažljivo izvadite i smjestite u dublji pleh. Pažljivo malom žličicom nadjenite kuhane jabuke pripremljenim nadjevom ili nadjev utisnite uz pomoć vrećice za dekoriranje torti.
5. Nadjevene jabuke prelijte ostatkom soka u kojem su se kuhale i dobro ohladite u frižideru.
6. Pripremite šlag kremu i dekorirajte ohlađene tufahije.
7. Poslužite hladne.

Savjet:
Da bi vam tufahije uspjele, vrlo je važan odabir jabuka. Jabuke ne smiju biti jako zrele, niti velike. Birajte tvrđe i žilavije sorte jabuka. Najbolje sorte za pripremu tufahija su Granny Smith, Zlatni delišes i Fuji.

Recept: Verica Lukić / Foto: © Eldin Ramic | Dreamstime.com