Home Kuharski savjeti ZATE LI KAKO SE JEDE AVOKADO? Ove 4 ideje mogle bi vam...

ZATE LI KAKO SE JEDE AVOKADO? Ove 4 ideje mogle bi vam biti od velike pomoći!

3028

avokado-bp-700

Avokado se od u relativno skorije vrijeme pojavio na našim prostorima, a porijeklom je iz Južne Amerike i u tim krajevima je poznat i kao “aligatorska kruška”, jer izgledom pomalo liči na aligatora.

Avokado je trenutno najpopularniji u Meksiku i zapadnom dijelu Amerike gdje se najviše gaji. Za najvećeg proizvođača avokada u posljednje vrijeme smatra se Kalifornija.

Spada među jako zdrave i nutricionistički gledano jako bogate namirinice. Najviše obiluje vitaminima E i B, a također ima i jako puno kvalitetnih vlakana, kao i mineral kalij i mnoge druge. Može se jesti na jako puno načina, a evo najčešćih.

1) Avokado kao salata

Može se koristiti za salatu u mješavini sa ostalim sastojcima kao što su: krastavac, luk, paradajz, paprika, papar, limunov sok i sol.

2) Avokado kao predjelo

Pronađite zreo avokado, presijecite ga na dva dijela, izvadite košticu. Zatim u njegovo udubljenje naspite malo limunovog soka, dodajte kuhane račiće i prelijte limunom. Preko toga stavite malo vrhnja, i na kraju preko svega toga malo crnog kavijara. Ovaj specijalitet poslužite u staklenim čašama sa malom žličicom.

3) Avokado kao namaz

Namaz od avokada se zove gvakamole i pravi se tako što se izgnječi vilicom. Zatim mu se dodaje limunov sok i najsitnije isjeckani luk i paradajz. Mažite ga na kruh neposredno prije samog jela jer izuzetno brzo potamni.

4) Avokado kao dodatak obroku

Pored ova tri načina, možete ga najjednostavnije koristiti i kao dodatak nekom od obroka. Jednostavno ga isijecite na pola, polijte ga limunovim sokom, pospite paprom i solju pa jedita uz kruh i obrok.

Napomena:

Pored toga što se može koristiti kao hrana, avokado ima i sjajna ljekovite osobine i pomaže u zaštiti srca, snižava kolesterol, sprečava bolest prostate itd.

Ako se želite poznati s još nekim idejama za uključivanje avokada u svakodnevnu ishranu, pogledajte ovaj članak: KAKO JESTI AVOKADO: Kako ga prerezati, kako izvaditi košticu, kako oguliti, na koji način pripremiti…?

Izvor: Dobarsavjet.info